18. april 2016

Kan du holde ferie som selvstændig?

Hverdagens mange gøremål er med til at tappe dig for energi, uanset hvor glad du er for dit arbejde. Det er vigtigt både for dit helbred og for din virksomhed, at du holder ferie og får ladet batterierne op igen. Det er derfor en god idé at komme lidt væk fra hverdagen og få slappet lidt af og nyde lidt kvalitetstid med familie og venner.

Erhvervspsykolog Sara Lundhus har tidligere her på bloggen, skrevet om de gode virkninger, lidt ferie kan have. Læs hendes artikel her.
Der er altså ingen tvivl om, at det kan være en god idé at holde lidt ferie, også som selvstændig. Men hvordan er det lige reglerne er omkring feriepenge?

Retten til ferie som selvstændig
Ifølge ferieloven har en lønmodtager ret til 5 ugers ferie i løbet af et ferieår. Ferieåret går fra 1. maj til 30. april.
Som selvstændig er du ikke omfattet af ferieloven og kan derfor selv bestemme, hvor meget ferie du ønsker at holde.

Optjening af feriepenge
Feriepenge optjenes på baggrund af lønarbejde. Optjeningen sker i et kalenderår fra 1. januar til 31 december.
Så hvis du har haft lønarbejde sidste år, har du optjent nogle feriepenge. Disse feriepenge er dine, og dem vil du altid have ret til at få udbetalt.

Udbetaling fra Feriekonto
Feriepengene kan være indsat hos Feriekonto, og så vil du, inden ferieåret starter, modtage besked fra dem om, hvor mange dage du har feriepenge til, og hvilket beløb du har optjent.
Borger.dk kan du se, hvilke feriepenge der er indbetalt til feriekonto, og det er også her du søger om udbetaling af dem.

Feriekortordning
Det kan også være, at din tidligere arbejdsgiver har en feriekortordning, som betyder, at han/hun kan beholde feriepengene i eget firma, indtil du skal have ferien. I så fald udsteder arbejdsgiveren et feriekort til dig, og så skal du kontakte denne arbejdsgiver for at få udbetalt feriepengene.

Hvis du har været ledig, på sygedagpenge eller barselsdagpenge
Har du derimod haft en periode sidste år, hvor du har været ledig og fået dagpenge fra a-kassen, så vil du ikke have optjent feriepenge i denne periode.
Det samme gælder, hvis du i ledighedsperioden har fået sygedagpenge eller barselsdagpenge.

Som selvstændig med hovederhverv har du ikke ret til feriedagpenge fra a-kassen
Lønmodtagere eller ledige, der ikke har opnået feriepenge fra en arbejdsgiver til hele ferieperioden, kan få feriedagpenge fra a-kassen for et antal dage.

Dagene udregnes ud fra, hvor mange dagpenge, sygedagpenge og barselsdage der er udbetalt i optjeningsåret i perioder, hvor de har været ledige.
Men driver du selvstændig virksomhed som hovederhverv, har du ikke denne ret. Som selvstændig med hovederhverv har du altså kun de feriepenge, du har optjent fra en arbejdsgiver.

Har du modtaget besked fra a-kassen om, at du har ret til feriedagpenge for et antal dage, skal du vide, at denne ret er bortfaldet fra det øjeblik, du er startet som selvstændig med hovederhverv.

Ophører du med din virksomhed og bliver enten ledig eller går i lønarbejde, vil du igen have ret til feriedagpenge fra a-kassen, hvis du ikke selv har optjent feriepenge til hele ferieperioden.

Hvis du har optjent ferie fra flere arbejdsgivere, kan du på Borger.dk se et samlet overblik over alle dine feriepenge.

Niels Henrik Kjær Lassen, a-kasse-konsulent, Krifa Erhverv

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.