13. september 2013

Udlejningsejendomme kan forhindre dagpenge og efterløn

Hvis du som selvstændig erhvervsdrivende ejer en udlejningsejendom, kan det betyde, at du ikke kan få dagpenge eller efterløn.

Hovedreglen for at være berettiget til dagpenge eller efterløn er, at du er ledig. Når du er selvstændig, betyder det, at du skal være ophørt med drift af al selvstændig virksomhed. Det skal forstås sådan, at du har lukket hele dit driftsgrundlag. Og det betyder, at et ejerskab af én eller flere udlejningsejendomme kan forhindre, at du kan få dagpenge eller efterløn.

Udlejningsvirksomhed og dagpenge
Hvis du har det samme cvr-nr. på din virksomhed og din udlejningsvirksomhed, bliver de betragtet som én og samme virksomhed. For at kunne få dagpenge skal du derfor kunne dokumentere, at du ikke bare er holdt op som selvstændig, men heller ikke længere har en udlejningsvirksomhed. Det kan for eksempel ske ved salg eller bortforpagtning.

Udlejningsvirksomhed og efterløn
I udgangspunktet skal du også stoppe som selvstændig for at få efterløn. Men der er mulighed for, at du kan beholde din udlejningsejendom, selvom du går på efterløn. Betingelserne er blandt andet, at du ikke bruger mere end 400 timer om året på din udlejningsvirksomhed, og at dit dækningsbidrag-1 ikke overstiger 72.517 kroner.

Spørg først
Vi har her kun lige angivet nogle hovedprincipper. Så kontakt os, hvis du står over for at stoppe som selvstændig for at gå på dagpenge eller efterløn. Så kan vi rådgive dig om, hvad du skal gøre for ikke at miste muligheden for dagpenge eller efterløn.

Flemming Østergaard, specialkonsulent, Krifa Erhverv

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.