11. maj 2012

Hold livsbalancen

Fleksibilitet i vores arbejdsliv er positivt, men det stiller samtidig store krav til vores evne til at sige til og fra, mener erhvervspsykolog Vivi Bach Pedersen.

Balancen mellem arbejdsliv og privatliv er en udfordring for mange. Men det er også en problematik, der er omgærdet af mange myter om, hvad der nedbryder eller skaber balancen. Erhvervspsykolog Vivi Bach Pedersen har i en ph.d.-afhandling undersøgt, om disse myter holder vand.
- Jeg kan ikke lide, når vi sætter universelle regler op for hinanden. Vi kan godt sige noget generelt om, hvad der skaber balance mellem arbejdsliv og privatliv, men det er i høj grad også individuelt, siger hun.

Rammer for fleksibilitet
Vi har en tendens til kun at se på tid som ren og skær kvantitet, men tid er meget mere end det. Det handler også om, hvordan vi bruger vores tid.
De, der selv er gode til at sætte grænser, er ofte dem, der har det bedste samspil mellem arbejdsliv og privatliv. Det kan fx være at sige ”jeg vil ikke arbejde efter kl. 19 om aftenen” eller ”jeg skal holde fri i weekenden.”

Husk også balancen i privatlivet
Men har det så slet ingen betydning, hvor meget vi arbejder?
- Selvfølgelig. Det har en enorm betydning, men det har lige så stor betydning, hvordan vi tilrettelægger arbejdet. For eksempel hvilke fritidsinteresser du har, og hvornår de ligger, hvordan din partners arbejdstid er, og hvilke ressourcer du ellers har at trække på i dit privatliv. Derfor er fleksibilitet i familien lige så vigtig som fleksibilitet på arbejdspladsen, siger Vivi Bach Pedersen.
På den anden side mener hun, at det også gælder om at have vores ”tidsbeholder” fyldt med andet end arbejde. Venskaber, sport, familie og andre interesser. For det hjælper til balance i livet – også selvom vi arbejder mere end 37 timer om ugen, mener Vivi Bach Pedersen.

Ove Klausen, kommunikationsmedarbejder, Kristelig Fagbevægelse

1 kommentarer:

26. juli 2012 kl. 13.23 Morten J

Godt indlæg. Fokus bør være på en optimal balance fra starten af, så man ikke får livsstilssygdomme som f.eks. stress, der kan være en dræber.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.