15. december 2011

Bedst med en frivillig barselsfond

Der er behov for at overveje en mere fleksibel barselsordning for selvstændigt erhvervsdrivende end en obligatorisk barselsfond for selvstændige, sådan som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) foreslår.

Selvfølgelig er det en god idé, at selvstændige skal have lige så gode muligheder for at være på barsel, som lønmodtagere har det. Krifa Erhverv kan også støtte, at det sker gennem en barselsfond. Men vi er betænkelige ved at tvinge alle selvstændige til at betale til barselsfonden. Tænk på ungkarlen, der er landmand, eller den midaldrende tømrer, der driver sin virksomhed som en en-mandsvirksomhed. Det er ikke sandsynligt for dem, at de skal på barsel.

I stedet for en obligatorisk barselsfond kunne løsningen være en frivillig ordning, man kan vælge at gå ind i. Så bliver det sådan, at de, der betaler til barselsfonden, også er dem, der får penge fra den, siger Krifa Erhvervs erhvervschef Hasse Hagsteen.

Gør op med restriktive regler
Desuden mener Krifa Erhverv, at der skal blødes op på de restriktive regler om, at selvstændige erhvervsdrivende overhovedet ikke må have noget med deres virksomhed at gøre, når de er på barsel.

Der må findes en bagatelgrænse for, hvad man må, selvom man er på barsel. Det kan jo lukke en virksomhed, hvis en ejer intet må foretage sig i virksomheden i en hel barselsperiode, som fx være medbestemmende om strategiske beslutninger, tage en vigtig samtale eller skrive under på en aftale. Sygedagpengeloven har jo allerede en fleksibilitet, så det kan lade sig gøre med fleksible regler.

Hasse Hagsteen, erhvervschef, Krifa Erhverv

4 kommentarer:

26. januar 2012 kl. 16.15 H. Pedersen

Barselsfondet må kunne fung. i stil med en forsikring. Man tegner jo ikke en forsikring, man ved man aldrig vil kunne få brug for. Det kan være svært nok i forvejen at få økonomien til at hænge sammen i et lille firma. Solidaritet er en god ting, men der må være grænser.

27. januar 2012 kl. 07.02 Shaun G. Day

God ide, jeg er selv selvstændig og på barsel pt. jeg har valgt at være delvis på barsel så jeg kan holde forretningen på vågeblus i det mindste. Bagsiden ved det er at det er meget svært økonomisk, sa jeg kun får det halve udbetalt selvom jeg arbejder ca. 3 timer pr dag.

28. januar 2012 kl. 12.40 Anonym

Vi betaler solidarisk til så mange andre ting i dette samfund, så kan ikke forstå holdningen til at den midaldrende tømrer eller ungkarlen ikke skal være med. Jeg betaler også for ting, som jeg selv aldrig vil få brug for, sådan er vores samfund skruet sammen. De fleste mænd enten har børn eller skal have børn, så at det kun skal ligge kvinderne til økonomisk byrde kan jeg ikke forstå.

5. februar 2012 kl. 17.30 Anonym

Jeg synes det er den rigtige holdning Krifa har angående barsel, da jeg selv har en en-mandsvirksomhed og har ikke selv mulighed for at komme på barsel, synes jeg det skal være frivillig. Der med har jeg ikke sagt at jeg har noget imod barselsorlov.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.